Всесвітній день мігруючих птахів 2019

2019-05-11

/Files/images/nove/IMG_20190510_111118.jpg

Всесвітній день, присвячений мігрующим, або перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Відзначається як правило два дні, починаючи з другої суботи травня.

До 2006-го року, за даними проекту DilovaMova.com, цей день вже активно відзначався в Північній Америці і був ініціативою 1993-го року, втіленою орнітологами лабораторії Корнелла, Сполучені Штати Америки, але проблеми мігруючих птахів виникли далеко не сьогодні і не там, вже тим більше не в кінці минулого століття. Назріваючі проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя, про що свідчить підписана в 1906-му році Міжнародна конвенція з охорони птахів і наступний за нею «Міжнародний договір про перелітних птахів», ратифікований у 1918-му році. Звичайно ж проблема не зникла сама собою. Більш того, неспокійний час і проблеми свобод самої людини, перекрили в цьому плані самі добрі ініціативи. Будемо сподіватися, що цього разу нам всім і спільно, вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух. Нагадаємо, що 1-го квітня також відзначається «Міжнародний день птахів», присвячений подіям прийняття тієї першої Міжнародної конвенції з охорони птахів в 1906-му році.

Спочатку ця міжнародна дата відзначалася лише в травні, а з 2018 року — два рази на рік, в другу суботу травня і в жовтні, інформує Ukr.Media.

Традиції

Як правило, в цей день по всьому світу проводяться такі просвітницькі заходи:

  • лекції;
  • семінари;
  • конференції на регіональному та міжнародному рівнях;
  • флешмоби;
  • фестивалі птахів;
  • відкриті екскурсії в заповідники до птахів;
  • ЗМІ в цей день розповідають громадськості про вимираючі види перелітних птахів.

Організаціями по захисту навколишнього середовища і тварин вшановуються люди, які зробили внесок у розвиток пернатих. Завдяки благодійним акціям і флешмобами, організовуються збори коштів на благо пташиних заповідників та відновлення екосистеми світу.

Всі заходи в цей день направлені на розширення бази знань у людей в усьому світі про мігруючих птахів, їх місце проживання та шляхи пересування.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня мігруючих птахів – «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!». Основною метою є привернення уваги до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів та їх середовищ існування.

Про небезпеку пластику для пернатих попереджає Українське товариство охорони птахів.

Зокрема, за інформацією товариства, птахам шкодять наступні речі:

  • пластикова упаковка, стрічки чи сітки в гніздах замість листя, гілок, трави — це покалічені або удушені пташенята
  • одноразові пластикові пакети, соломинки, кришки від пляшок, що плавають на поверхні води, вкриті шаром дрібним водоростей, замість риби, кальмарів чи молюсків — це загиблі від голоду, виснаження та внутрішніх травм птахи; найбільш вразливі морські пернаті
  • покинуті риболовецькі снасті — це травмовані, інфіковані й утоплені птахи, а також легка здобич для хижаків.

На жаль, крила не допомагають птахам утекти від пластику.

(за матеріалами із сайтів

https://ukr.media/culture/391934/

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=510)

https://www.poglyad.tv/u-vsesvitnij-den-migruyuchyh-ptahiv-ukrayintsyam-nagadaly-pro-shkodu-plastyku/)

В НВК до Всесвітнього дня мігруючих птахів були проведені

Конкурс малюнків «Мігруючі птахи України»
Наукова конференція «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!»
Флешмоб «Захистимо птахів від пластику»
Кiлькiсть переглядiв: 448

Коментарi